Η έκθεση που δημοσιεύθηκε από το World Vapers Alliance (Παγκόσμια Συμμαχία Ατμιστών) και το Consumer Choice Center, έβαλε στο μικροσκόπιο 61 χώρες ανά τον πλανήτη και το νομοθετικό πλαίσιο για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που ισχύει σε αυτές. Η έρευνα κατέδειξε πώς με νομοθετικές ρυθμίσεις που διευκολύνουν και ενθαρρύνουν τους χρήστες να χρησιμοποιήσουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως ένα μέσο διακοπής του καπνίσματος, σχεδόν 196 εκατ. καπνιστών, θα στρέφονταν στο άτμισμα, προκειμένου να σταματήσουν τη βλαβερή τους συνήθεια.
Σχολιάζοντας την άκρως ενδιαφέρουσα έρευνα, ο Επικεφαλής του World Vapers Alliance, Michael Landl, είπε: «Αν και τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη του ατμίσματος έναντι του καπνίσματος είναι γνωστά εδώ και αρκετό καιρό, η νέα αυτή έρευνα μας δείχνει ποιες είναι οι δυνατότητες του ηλεκτρονικού τσιγάρου: Σχεδόν 200 εκ. ζωές θα μπορούσαν να σωθούν. Αν η πανδημία του COVID μας έδειξε κάτι, αυτή την περίοδο είναι πώς η υγεία μας είναι ένα υψίστης σημασίας αγαθό και πώς οι νομοθέτες που θέλουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα, θα πρέπει να οδηγούνται από τα επιστημονικά δεδομένα».
Το World Vapers Alliance και το Consumer Choice Center μελέτησε 61 χώρες συγκρίνοντας τον τρέχοντα ρυθμό των καθημερινών αλλά και περιστασιακών ατμιστών τους. Ως σημείο αναφοράς χρησιμοποιήθηκαν οι πολιτικές μείωσης της βλάβης από τον καπνό που έχει εφαρμόσει το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε αυτή τη βάση, αξιολογήθηκε πόσοι καπνιστές θα μπορούσαν να στραφούν στο άτμισμα.
Ο Fred Roeder, εκ μέρους του Consumer Choice Center, είπε για την έρευνα: «Έξυπνες ιδέες διαφήμισης των ηλεκτρονικών τσιγάρων προς τους καπνιστές, εμφανής παρουσία τους στα stands έναντι των συμβατικών τσιγάρων, χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές αλλά και οι δημόσιοι φορείς υγείας να υποστηρίζουν - βάσει επιστημονικών στοιχείων - ότι το άτμισμα είναι τουλάχιστον 95% λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα, είναι αυτά που έχει εφαρμόσει η Μεγάλη Βρετανία, καταφέρνοντας να σώσει τις ζωές χιλιάδων καπνιστών».
Πιο συγκεκριμένα, στην Αγγλία, ο Δημόσιος Οργανισμός Υγείας, τμήμα του Βρετανικού Υπουργείου Υγείας, συνιστά στους καπνιστές να αφήσουν το συμβατικό τσιγάρο και να περάσουν στο ηλεκτρονικό, γι' αυτό και έχει εφαρμοσθεί και το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο. Εξαιτίας αυτής της πολιτικής, η Μεγάλη Βρετανία βλέπει σημαντικά αποτελέσματα στην μείωση του αριθμού των καπνιστών, συγκριτικά με άλλες χώρες. Δεν είναι τυχαίο πώς στην Αγγλία περίπου 25% λιγότεροι άνθρωποι καπνίζουν σήμερα σε σχέση με το 2013, ενώ την ίδια ώρα η Αυστραλία μια χώρα που συγκαταλέγεται ανάμεσα σε εκείνες με τους πιο αυστηρούς νομοθετικούς περιορισμούς στο άτμισμα, έχει δει αντίστοιχη μείωση μόλις στο 8%. Το παράδειγμα της Αγγλίας ακολουθούν η Γαλλία, ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία, βλέποντας και εκείνες με τη σειρά τους σημαντικά αποτελέσματα.
Για την τεκμηρίωση της έρευνας, το World Vapers Alliance και το Consumer Choice Center δημιούργησε έναν διαδραστικό χάρτη που δείχνει πόσοι καπνιστές δυνητικά θα μπορούσαν να ωφεληθούν με την στροφή τους στο άτμισμα, κάτω από ένα προοδευτικό νομοθετικό πλαίσιο.