Τηλεφωνικές Παραγγελίες: 210 762 20 20
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ:  210 762 20 20
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για παραγγελίες άνω των 19€
EN | GR
0

FDA: Η σημασία της γνώσης των κινδύνων του καπνίσματος & η συμβολή των ηλεκτρονικών τσιγάρων στη διακοπή του

18/06/2024
από
fda_ctc

Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στη μείωση του καπνίσματος τσιγάρων στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω ολοκληρωμένων στρατηγικών σε επίπεδο πληθυσμού. Ωστόσο, περισσότεροι από 30 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ εξακολουθούν να καπνίζουν τσιγάρα και το κάπνισμα παραμένει η κύρια αιτία πρόωρων ασθενειών και θανάτου σε εθνικό επίπεδο.

Το Κέντρο Προϊόντων Καπνού (CTP) του FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) έχει δεσμευτεί να προστατεύει την υγεία όλων των πολιτών στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για τη μείωση της επιβάρυνσης από τη χρήση καπνού. Αυτό περιλαμβάνει έγκαιρη και τεκμηριωμένη εκπαίδευση για τη δημόσια υγεία.

Εκτός από την πρόληψη της μύησης των νέων και την προώθηση της διακοπής μεταξύ των ατόμων που χρησιμοποιούν προϊόντα καπνού, το CTP έχει ως στόχο να εκπαιδεύσει τους ενήλικες που καπνίζουν σχετικά με τους κινδύνους των προϊόντων καπνού και να προτείνει τρόπους για την σταδιακή απαλλαγή τους από το κάπνισμα.

 

Ποια είναι μερικά από τα βασικά σημεία, στα οποία στηρίζεται το CTP προκειμένου να εκπαιδεύσει τον πληθυσμό σχετικά με τους κινδύνους και την διακοπή του καπνίσματος;

  • Οι νέοι δεν πρέπει να κάνουν χρήση καμίας μορφής προϊόντων καπνού.
  • Μεταξύ των ενηλίκων που καπνίζουν, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούνται τεκμηριωμένες μέθοδοι διακοπής, όπως οι θεραπείες που έχουν εγκριθεί από τον FDA. Για ενήλικες καπνιστές που έχουν δοκιμάσει αυτές τις μεθόδους χωρίς επιτυχία, οι ιατροί μπορούν να ενημερώνουν τους ασθενείς για τους σχετικούς κινδύνους των προϊόντων καπνού και τα πιθανά οφέλη από τη μετάβαση σε προϊόντα χαμηλότερου κινδύνου, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
  • Είναι κρίσιμο να ενισχυθεί η σημασία της πλήρους μετάβασης από το κάπνισμα στην αποκλειστική χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου μεταξύ των ασθενών που καπνίζουν.
  • Τέλος, η απόλυτη αποχή από όλα τα προϊόντα καπνού θα πρέπει να είναι ο απώτερος στόχος.

 

Είναι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μια εναλλακτική λύση χαμηλότερου κινδύνου έναντι του τσιγάρου;

Ενώ τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν γενικά να αποτελέσουν μια εναλλακτική λύση χαμηλότερου κινδύνου για ενήλικες που καπνίζουν τσιγάρα, η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων δεν είναι ακίνδυνη. Αυτά τα προϊόντα περιέχουν νικοτίνη, η οποία είναι εξαιρετικά εθιστική.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ασφαλές προϊόν καπνού, οι νέοι και οι ενήλικες που δεν χρησιμοποιούν προϊόντα καπνού δεν πρέπει να αρχίσουν να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Για τους ενήλικες που καπνίζουν ήδη, η πλήρης μετάβαση από τα παραδοσιακά τσιγάρα σε ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να μειώσει την έκθεση σε πολλές επιβλαβείς χημικές ουσίες που υπάρχουν στα τσιγάρα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό η μετάβαση στα ηλεκτρονικά τσιγάρα να είναι πλήρης, προκειμένου να επιτευχθεί το πλήρες όφελος για την υγεία.

Γιατί; Επειδή οι μεγάλες περίοδοι ταυτόχρονης χρήσης τσιγάρων και ηλεκτρονικών τσιγάρων έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στην υγεία, παρόμοιες με την αποκλειστική χρήση των τσιγάρων – συνεπώς δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα όφελος από την παράλληλη χρήση παραδοσιακών και ηλεκτρονικών τσιγάρων.

 

Γιατί είναι σημαντικό για τους ενήλικες που καπνίζουν να κατανοούν τους κινδύνους των προϊόντων καπνού;

Πολλοί άνθρωποι που χρησιμοποιούν προϊόντα καπνού έχουν εσφαλμένες αντιλήψεις για τη νικοτίνη και τους κινδύνους που προκαλούν τα διάφορα προϊόντα καπνού. Παρά τις επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν γενικά χαμηλότερα επίπεδα επιβλαβών συστατικών από τα τσιγάρα, πολλοί ενήλικες πιστεύουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι εξίσου επιβλαβή ή πιο επιβλαβή από τα τσιγάρα.

Έρευνες διαπίστωσαν ότι ορισμένοι ενήλικες που θεωρούν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα  είναι εξίσου ή πιο επιβλαβή από τα παραδοσιακά τσιγάρα είναι λιγότερο πιθανό να στραφούν από το κάπνισμα τσιγάρων στην αποκλειστική χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου.

 

Πηγή: FDA - Relative Risks of Tobacco Products

Ο παρών ιστότοπος αφορά εναλλακτικά του καπνίσματος προϊόντα, δυνητικά μειωμένου κινδύνου. Με την είσοδό σας δηλώνετε υπεύθυνα ότι είστε άνω των 18 ετών.

Είστε 18 ετών ή άνω;