Με αφορμή τη Διάσκεψη των Συμβαλλομένων Μερών των Ηνωμένων Εθνών (COP-8, 1-6 Οκτωβρίου, Γενεύη) για την ανάπτυξη της επόμενης φάσης του Παγκόσμιου Ελέγχου του Καπνού, 72 ειδικοί επιστήμονες για τη νικοτίνη από όλο τον κόσμο συνέταξαν επιστολή προς το Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με βασικό ζητούμενο να υιοθετηθούν πολιτικές μείωσης της βλάβης του καπνού και ευνοϊκότερης μεταχείρισης των προϊόντων «μειωμένου κινδύνου» όπως τα ηλεκτρονικά και τα θερμαινόμενα τσιγάρα.
Την επιστολή υπέγραψαν επιστήμονες από σημαντικά διεθνή κέντρα, όπως: Royal College of Physicians, American Cancer Society, American Heart Association, Action on Smoking and Health UK, Institute of Global Health, University of Geneva, Norwegian Institute of Public Health, The National Institute for Health Innovation (NIHI), School of Population Health-The University of Auckland, New Zealand κ.α.
Μεταξύ αυτών το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό με τον Δρ.. Κωνσταντίνο Φαρσαλινό και το Πανεπιστήμιο Πατρών με τον κ. Κωνσταντίνο Πουλά.Μπορείτε να δείτε τον κατάλογο των ονομάτων των συντακτών στην πρωτότυπη επιστολή (https://clivebates.com/documents/WHOCOP8LetterOctober2018.pdf).
Μεταξύ άλλων:
• Τονίζουν ότι τα Εναλλακτικά Συστήματα Παροχής Νικοτίνης προσφέρουν την προοπτική σημαντικών και γρήγορων κερδών για τη δημόσια υγεία μέσω της «μείωσης της βλάβης του καπνού» καθώς πέραν πάσης εύλογης αμφιβολίας,
έχουν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο από τα προϊόντα καπνίσματος.
• Συνιστούν ότι η αβεβαιότητα για μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και άγνωστους κινδύνους δεν πρέπει να οδηγεί σε απραξία καθώς υπάρχουν ήδη επαρκή στοιχεία που τους καθιστούν βέβαιους ότι τα προϊόντα χωρίς καύση θα είναι πολύ λιγότερο επιβλαβή από το κάπνισμα.
«Μια χαμένη ευκαιρία για κέρδος δημόσιας υγείας αποτελεί πραγματική βλάβη για τη δημόσια υγεία και πρέπει να αναγνωριστεί ως τέτοια.» • Συστήνουν την «αναλογική ρύθμιση του κινδύνου», δηλαδή να
μην αντιμετωπίζονται τα προϊόντα μειωμένου κινδύνου όπως το συμβατικό τσιγάρο ως προς τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις. Προτείνουν πχ
μεγάλη φορολόγηση των τσιγάρων αλλά
μικρή ή καθόλου για τα προϊόντα ατμίσματος, απαγόρευση διαφήμισης τσιγάρων αλλά
μόνο περιορισμούς στη διαφήμιση των προϊόντων μειωμένου κινδύνου ώστε να μπορεί ο καπνιστής να ενημερωθεί για εναλλακτικές λύσεις.
Προτείνουν οι διαδικασίες πού αφορούν την FCTC να είναι
πιο ανοικτές σε περισσότερους ενδιαφερομένους και να λαμβάνονται υπόψιν οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας που είναι υπέρ των πρακτικών μείωσης της βλάβης.