Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θεσπίσει την 31η Μαΐου ως την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος από το 1987, με σκοπό να υπενθυμίσει τις βλαβερές συνέπειες αυτής της συνήθειας, αλλά και τα οφέλη που προκύπτουν από τη διακοπή της. Έκτοτε, κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι φορείς από όλο τον κόσμο πραγματοποιούν δράσεις με στόχο την ενημέρωση και την αφύπνιση των καπνιστών, δίνοντάς τους κίνητρα και τρόπους να σταματήσουν αυτή τη βλαβερή συνήθεια.
H Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (Ε.Π.Ε) συμμετέχει και φέτος ενεργά με το σύνθημα «Το Κάπνισμα Είναι Χρόνια Νόσος και του Πλανήτη». Ο κ. Στυλιανός Λουκίδης, Πρόεδρος της Ε.Π.Ε, Καθηγητής Πνευμονολογίας Ε.Κ.Π.Α, Β’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική Π.Γ.Ν «ΑΤΤΙΚΟΝ» αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη για συστράτευση όλων των φορέων με στόχο την καταπολέμηση του καπνίσματος, δηλώνοντας: «Το κάπνισμα είναι εδώ και έναν αιώνα μια πανδημική κρίση που κοστίζει ζωές, επιβαρύνει τα συστήματα υγείας και τη δημόσια υγεία γενικότερα αλλά και το περιβάλλον. Η κινητοποίηση όλων μας για τον περιορισμό της, λοιπόν, είναι καίριας σημασίας».
«Δεν μπορώ να κόψω το τσιγάρο» λένε οι καπνιστές πολύ συχνά, και πράγματι οι περισσότερες προσπάθειες διακοπής τελειώνουν άδοξα. Η πανδημία, επίσης, συνέβαλε στην αύξηση των καπνιστών. Περισσότεροι από το 25% των Ελλήνων δηλώνουν καπνιστές και 7% από αυτούς δηλώνουν πως, ενώ είχαν σταματήσει το κάπνισμα, το ξανάρχισαν κατά τη διάρκεια των lockdown.
Η αλήθεια είναι πως οι καπνιστές στη χώρα μας δεν ενημερώνονται σωστά για τα οφέλη και τους τρόπους διακοπής του καπνίσματος. Την ίδια στιγμή, η ζήτηση πληροφόρησης για τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν αυξάνεται συνεχώς.
Σύμφωνα με επιστημονικά πορίσματα εμπεριστατωμένων μελετών, η χρήση εναλλακτικών τρόπων πρόσληψης νικοτίνης, όπως είναι οι συσκευές ατμίσματος και τα προϊόντα θέρμανσης καπνού, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην οριστική διακοπή του καπνίσματος. Το γεγονός αυτό είναι από μόνο του ενθαρρυντικό, δεδομένου πως στη χώρα μας περισσότεροι από 20.000 θάνατοι ετησίως αποδίδονται στο κάπνισμα.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Ανώτατο Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας, «τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να θεωρηθούν βοήθημα διακοπής του καπνίσματος για καπνιστές που θα ήθελαν να κόψουν εντελώς τη συνήθειά τους». Ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας υποστηρίζει πως «το άτμισμα είναι ένας από τους πλέον αποτελεσματικούς τρόπους διακοπής του καπνίσματος». Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία επιβεβαιώνει ότι «το άτμισμα είναι ασφαλέστερο από το κάπνισμα».
Οι εναλλακτικοί τρόποι πρόσληψης νικοτίνης, εκτός του ότι θεωρούνται ασφαλέστεροι, μας χαρίζουν και μια επιπλέον σειρά πλεονεκτημάτων. Ο προσωπικός μας χώρος παραμένει καθαρός, εφόσον η οποιαδήποτε μυρωδιά προέρχεται από αερόλυμα, το οποίο διαλύεται αρκετά γρήγορα. Συν τοις άλλοις, οι γεύσεις που διατίθενται δεν περιορίζονται στην παραδοσιακή γεύση του καπνού, προσφέροντάς μας μεγαλύτερη ποικιλία, άρα και περισσότερες επιλογές στην απόλαυση! Σημαντικό είναι και το οικονομικό όφελος, καθώς οι έρευνες αναφέρουν πως ένας καπνιστής ενός πακέτου μπορεί να εξοικονομήσει ακόμα και 700€ ετησίως, μεταβαίνοντας σε εναλλακτικού τύπου προϊόντα.
Ξεκίνα κι εσύ την προσπάθειά σου σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος. Με όποιον τρόπο διαλέξεις να το κάνεις, τα οφέλη θα είναι πολύ σημαντικά και ικανά να σου αλλάξουν τη ζωή!