Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος δημιουργήθηκε από τα κράτη μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) το 1987 με σκοπό να τραβήξει την προσοχή προς τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Έτσι, κάθε χρόνο της 31 Μαΐου πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο καμπάνιες από διάφορους φορείς υγείας με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη βλάβη από το κάπνισμα και την παροχή βοήθειας και υποστήριξης σε καπνιστές που θέλουν να διακόψουν.
Η Ελλάδα είναι δυστυχώς από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως σε ποσοστό καπνιστών. Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό; Δυστυχώς η συνήθεια του καπνίσματος περνάει εύκολα από γενιά σε γενιά. Τα παιδιά καπνιστών έχουν μεγάλες πιθανότητες να καπνίσουν και η εξάρτηση από τη νικοτίνη που δημιουργείται από το πρώτο κιόλας τσιγάρο δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί.
Σύμφωνα με πληθώρα στατιστικών ερευνών, η μέθοδος «το κόβω μαχαίρι» δεν είναι αποτελεσματική για μεγάλο ποσοστό καπνιστών. Τα προϊόντα δυνητικά μειωμένου κινδύνου (ηλεκτρονικά τσιγάρα, συσκευές θέρμανσης καπνού) μπορούν να δώσουν τη λύση και να σε βοηθήσουν να μειώσεις τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Πλήθος επιστημόνων από όλο τον κόσμο, θεωρούν ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρέπει να υιοθετήσει πολιτικές ευνοϊκότερης μεταχείρισης προς τα ηλεκτρονικά και θερμαινόμενα τσιγάρα, καθώς, πέραν πάσης εύλογης αμφιβολίας, έχουν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο από τα συμβατικά.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας Ελλήνων επιστημόνων, που πραγματοποιήθηκε από την Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου «Αττικόν» και δημοσιεύθηκε στο Circulation Magazine, ένα από τα πιο έγκυρα και κορυφαία, διεθνή επιστημονικά περιοδικά, το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν αυξάνει την αρτηριακή δυσκαμψία και το οξειδωτικό στρες, όπως το κάπνισμα. Η επιβάρυνση από το άτμισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου, και ιδιαίτερα όταν αυτό δεν περιείχε νικοτίνη, ήταν σημαντικά μικρότερη σε σύγκριση με την επιβάρυνση από το συμβατικό τσιγάρο.
Επίσης, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, μετά από χρόνια ερευνών, επιμένει ότι το άτμισμα είναι κατά 95% λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα.
«Οι επιπτώσεις από το παθητικό κάπνισμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου φαίνεται ότι είναι πολύ μικρές, όπως και οι άμεσες επιδράσεις στη μηχανική του αναπνευστικού συστήματος», σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης μελέτης με επικεφαλής τον Δρ. Παναγιώτη Μπεχράκη, που διεξήχθη για τις επιδράσεις του παθητικού «ατμίσματος» - από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ένας καπνιστής πακέτου μπορεί να εξοικονομήσει πάνω από 700 ευρώ το χρόνο αλλάζοντας σε ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Τι σημαίνει αυτό;
Το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους κιτρινίζει τοίχους, κουρτίνες και φυσικά «ποτίζει» με τη μυρωδιά του το χώρο. Τασάκια που θέλουν καθάρισμα, στάχτη που μεταφέρεται παντού αν φυσήξεις ή κάνεις μια απότομη κίνηση, τρίμματα καπνού στην τσάντα και στην τσέπη αν κάνεις στριφτό τσιγάρο. Ωραία θα ήταν να τα γλιτώσεις όλα αυτά.
Εκτός από τη γεύση του καπνού, τα υγρά αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου διατίθενται σε τόσο μεγάλη ποικιλία γεύσεων που θα σε κάνουν να αναρωτιέσαι γιατί τόσο καιρό περιοριζόσουν μόνο στη γεύση του καμένου χαρτιού. Ναι, σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις η γεύση αυτή υπερισχύει της πραγματικής γεύσης του καπνού στα συμβατικά τσιγάρα. Επίσης, το κάπνισμα προκαλεί σημαντική απώλεια γευστικής και οσφρητικής ικανότητας με αποτέλεσμα, διακόπτοντάς το, να απολαμβάνεις ακόμα περισσότερο και το φαγητό!
Σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και των Πανεπιστημίων Πατρών και Μακεδονίας που ανέλυσε τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2568 ενηλίκων καπνιστών και πρώην καπνιστών στο Νομό Αττικής. η καθημερινή χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να 11πλασιάσει την πιθανότητα διακοπής του καπνίσματος τα τελευταία χρόνια. Περίπου το 40% των ενηλίκων που διέκοψαν το κάπνισμα από το 2014 και μετά χρησιμοποιούν ή χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικό τσιγάρο, στοιχείο που αποδεικνύει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει καθοριστική συμβολή στην ελάττωση του αριθμού των καπνιστών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.